Macskakő Gyermekmúzeum


A Szent György utcában nyílt meg a Macskakő gyermekmúzeum és közösségi tér, amely a a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthető, érdekes módon valamint közösségi teret biztosít foglalkozások számára is.


A Múzeumok Majálisán „AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2018” elismerést a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó kiállítása vehette át.

Gyerekzsivajtól hangos, ismét élettel teli a soproni belváros egykori patinás épülete, az Eggenberg-ház. A Soproni Múzeum élményközpontú közösségi tere nyílt meg a Szent György utcai palotában. A Macskakőben az utcafronton kapott helyet a gyermekmúzeum kiállítótér, az udvarra nyíló épületrészben pedig egy múzeumpedagógiai foglalkoztató helység. A Gyermekmúzeum régi korok mindennapi életét mutatja be az egykor és a ma használatos tárgyakon keresztül. A legkisebbek számára egy hiánypótló közösségi teret hoztak létre, ahol a gyermekek saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát.
 

A tárlaton a gyermekek napirendjéhez, így többek között az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, egykor használt tárgyak jelennek meg. Ezek a múzeum különböző gyűjteményeiből származnak és hagyományos tárolókban kaptak helyet, a római kortól kezdve napjainkig. A műtárgyakat rövid leírások, érdekességeket felvillantó szövegek kísérik. A Macskakő különlegessége, hogy a tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni, ahol a kicsik érzékszervei megmozgatásával és játékos feladatok segítségével játszva tanulhatnak a kiállítótérben. Lakomázhatnak egy ókori ebédlőasztalnál, múlt századi játékokkal játszhatnak, de beülhetnek egy száz éves iskolapadba is, vagy kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek.

 

BEMUTATÓ VIDEÓ


MACSKAKŐ Gyermekmúzeum és közösségi tér
Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között 
Helyszín: Eggenberg-ház (Sopron, Szent György utca 12.)
Bejelentkezés: macskako.sopron@gmail.com

Forrás: www.muzeum.sopron.hu