Ausztria

Kismarton - Eisenstadt

Burgenland központja, a Leitha hegység lábánál található 13.000 lakosú Eisenstadt Ausztria legkisebb tartományi fővárosa, ennek ellenére az Esterházy fejedelmek rezidenciájaként is szolgáló város számos látványosságot kínál a turistáknak.
Haydn lakóházában emlékmúzeum. Püspöki Szt. Márton székesegyház, középkori modern átalakítással. Hegyi templom: Haydn sírja és kálvária a 18. század elejéről.
Eisenstadt legkiemelkedőbb látnivalója az Esterházy kastély, egy eredetileg gótikus vár (1364), amelyet az Esterházy fejedelmek nagyvonalúan átalakítottak (1663-1672) és az udvari élet központjává tettek. Ma a kastély kulturális centrumként funkcionál. A Haydn teremben ünnepi események és koncertek alkalmával a pompás mennyezetfreskók alatt Joseph Haydn legszebb melódiái csendülnek fel.

Ruszt (Gólyás és borok városa)

A Fertő-tó partjának legnagyobb települése. A város központját reneszánsz és barokk épületek teszik hangulatossá. Rust főbb látnivalója a középkori eredetű várostorony, a 400 éves Városháza („Istenszeme" ház. Osztrák Borakadémia) és a Halásztemplom (evangélikus és katolikus templom).

Mörbisch (Fertőmeggyes)

Hajózási, vitorlázási, szörfözési, fürdési lehetőség. A Fertő tóra épített szabadtéri színpad Európa hírű, július-augusztus hónapokban a vízi színpadon operett előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Szentmargitbánya

A római kori kőfejtőben július-augusztusban operafesztivál, minden ötödik évben passiójátékok. Mesepark: gyermekes családoknak egész napos program.

Illmitz

Ausztria legmélyebben fekvő községe. A község körül szikes, sós tavacskák sorakoznak. Az egész táj természetvédelmi terület. A tájon sok a savanyú víz forrás, az egyik éppen Illmitz piacán tör fel, ebből szabadon lehet meríteni.

Fraknó vára

Az Eszterházy-alapítvány birtokában. Burgenland legnagyobb és legépebb erődítménye. Vezetéssel látogatható.

Hinterbrühl

Tavas barlang, egykor gipszbánya, Európa legnagyobb, 6000 m2 területû földalatti tavával. A látogatás során hajózás a tavon. A II. világháború idején a németek itt gyártották a világ első sugárhajtású vadászgépét.

Heiligenkreuz

Cisztercita apátság. Középkori, részben román, részben gótikus templom. A városi parkban szép díszkút, Strauss szobor, szabadtéri színház, játékkaszinó. A főtéren Szentháromság-szobor.

Sankt-Pölten

Alsó-Ausztria fővárosa. Középkori román stílusú, barokk stílusban berendezett püspöki székesegyház. A Főt éren rokokó Ferences templom és Szentháromság-szobor.

Duna-kanyar (Wachau)

Krems

Középkori városkapu, a polgári ispotály temploma 1470-ből. Városháza reneszánsz sarokerkéllyel. Szt. Vitus városi plébániatemplom a 17. századból kremsi Schmidt képekkel. Gozzo-Burg, polgárház a 13. századból. A város felett az egykori Piarista templom.

Wiener Neustad

Az egykori várban, ma tiszti akadémia a Rákóczi torony, Szt. György templom, címerfalak. Az egykori domonkos, illetve klarissza kolostorban múzeum, a mellette lévő egykori Szt. Péter képtár. Középkori püspöki székesegyház, falán Zrínyi Péter által a városnak adományozott „Corvinus-Becher"-t. A fő téren Mária-oszlop és az 1522-ben kivégzett 11 összeesküvő kivégzésének helye. A városfalak sarkán a „Kínzó-torony", amelyben kínzóeszközöket tartottak.

Dürnstein

Kisváros a Duna mentén. Barokk egykori Ágoston-rendi kolostor, ma iskola és templom. A Fő téren pellengér. A 17.századi kastély, ma szálloda mellől szép kilátás a Duna-kanyarra és a hegyen álló várromra, ahol Oroszlánszívû Richárd raboskodott. A városkapu mellett áll a középkori Szt. Kunigunda templom.

Melk

Ezeréves Bencés Apátság. Mai épületei a 18. század első felében épültek. Szép Császár-lépcsőház, kiállítások, kilátóterasz a Dunára és a városra. Mintegy százezer kötetes könyvtár. A templom a barokk templomépítészet csúcsa, benne Szt. Kálmán írországi herceg ereklyéje. Az apátság alatti város is megtekintésre érdemes.

Puchberg-Schneeberg

Puchberg mellett van a Sebestyén vízesés. Nem messze tőle drótkötélpálya visz fel 1800 m magasságba. Fent vendéglők, szállodák, túrázási lehetőség. Erzsébet királyné emlékkápolnája.

Maria Schutz

Barokk búcsújáró templom

Semmering

Téli-nyári üdülőhely

Neuberg

Egykori cisztercita apátság hatalmas temploma

Mariazell

Híres búcsújáróhely. Templomát részben Nagy Lajos magyar király építtette. A kálváriahegy egyik házában a „mechanikus jászol" Jézus életét mutatja be. A város mellett szép kirándulóhely az Erlaufsee.

Lilienfeld

Cisztercita apátság, középkori templommal, amely a legnagyobb Ausztriában ebből az időből. Fehér falai és sötétszürke-fekete berendezése érdekes kontrasztot alkotnak. Itt nyugszik Pyrker János egri érsek.

Graz

Stájerország fővárosa. Ausztria második legnagyobb városa negyedmillió lakossal. A Mura folyó két partján fekszik. Az óváros a várhegy köré települt. Fellegvárát 1809-ben Napóleon lebontatta. Egyik megmaradt tornya Graz jelképe, a híres óratorony. A várhegyre sikló és lift visz fel. A város legnagyobb temploma a középkori püspöki székesegyház, szép barokk berendezéssel. Mellette az egykori hercegi rezidenciából megmaradt a kettős csigalépcső. A Fő téren áll Stájerország patrónusának, János főhercegnek a szobra és a városháza. A Herrengassén van a reneszánsz tartományi székház és a világ legnagyobb teljes fegyvertára.

Bécs

Ausztria fővárosa 1,6 millió lakossal. Főbb látnivalói felsorolásszerűen: A Ringen a Hofburg, a császári palota, benne a Néprajzi Múzeum, a Sissi Múzeum, a császári apartmanok, az ezüstnemük múzeuma, a kincstár, a vártemplom, a spanyol lovasiskola, a Nemzeti Könyvtár és az Ágoston-rendi udvari templom. A Szépművészeti Múzeum előcsarnokának mennyezetét Munkácsi Mihály freskója díszíti. A Természettudományi Múzeumban őrzik a Willendorfi Vénuszt. A kettő között áll Mária Terézia szobra. A Hofburg két oldalán parkok: a Burggarten és a Volksgarten. Az osztrák Parlament épülete előtt Pallas Athéne szobra. Mögötte a bécsi Városháza, előtte rendezik a karácsonyi vásárt. A Városházával szemben van a Nemzeti Színház, a Burgtheater, a városháza mellett a Tudományegyetem központi épülete. Az egyetem mögött áll a Fogadalmi Templom. A Ringen van még a Tőzsde épülete, valamint az Állami Operaház. A Kärtner srtasse vezet a Szt. István templomhoz, amely Bécs legnagyobb középkori temploma. Tornya 137 m magas. Egyik mellékoltárán látható a máriapócsi kegykép. Itt van bécsújhelyi szárnyasoltár és itt van eltemetve III. Frigyes német-római császár, valamint Savoyai Jenő főherceg. A Grabenen áll a Szentháromság-szobor, talapzatán az egyik címer a magyar címer. A Michaelerplatzon van a másik udvari templom, a Szent Mihály templom. A téren római kori ásatások. Az innen induló Herrengasseban van Széchenyi István szőlőháza. A Károly-téren áll a Szent Károly templom, a bécsi Mûszaki Egyetem épülete, a Zeneegyesület székháza, a Szecesszió nevű kiállítási csarnok. A Gürtel körútról lehet megközelíteni Savoyai Jenő kastélyát, a Belvedert, ahol ma az Osztrák Nemzeti Galéria van. Közelében, az egykori fegyvertár, az Arsenal épületében van a Hadtörténeti Múzeum. Schönbrunnban található a császári nyári rezidencia kastélya. 40 szobája megtekinthető. Parkjában van a Habsburgok díszhintóinak gyûjteménye, a Wagenburg, a Barokk Nyári Színház, a Neptun-kút, egy útvesztő, a bécsi Állatkert, ami a legrégibb a világon, több mint 250 éves, a Pálmaház és a Gloriett.