Látnivalók a környéken


Barangoljuk be Sopron környékét együtt, bel- és külföldön egyaránt.

Tekintsük meg a környék nevezetességeit a Páneurópai emlékhelytől Pannonhalmáig, Eisenstadttól Bécsig.


SOPRONBÁNFALVA

Mária-Magdolna templom: középkori templom, korabeli freskókkal.

Hegyi-templom: elõbb a Pálos, majd a Karmelita-rend temploma. Eredetileg gótikus.


BRENNBERGBÁNYA

Bányász-templom: a 20. század első felében épült, belseje bányajáratra emlékeztet.

Bányamúzeum: Magyarország első és legmélyebb szénbányájának múltját felidéző kiállítás.


SOPRONPUSZTA, PÁNEURÓPAI PIKNIK EMLÉKHELY

Fertőrákos közelében húzódó vasfüggöny áttörésének eseményeire (1989 ) az emlékhely díszkútja és kopjafája emlékeztet. Ezen a helyen zajlott le 1989. augusztus 19-én a páneurópai piknik. Az akkori események és a 09.10-ei kormánydöntés határnyitása indította el a Berlini Fal lebontását és Németország újraegyesítését. Gyalogos határátkelő.


FERTŐRÁKOS

Mithrasz-szentély: a határon található. Mithrász perzsa napisten szentélye a római korból.

Fő utca: városfal maradványok, pellengér oszlop, vízimalom napórával, volt püspöki kastély, kitelepített németek emlékmûve.

Kőfejtő: Fertőrákos különös szépségű római kori kőfejtője szabadtéri múzeumként látogatható. Az egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző barlang természetes díszletet ad a nyaranta rendezett operaelőadásoknak.


Strandolási, vitorlázási, szörfözési, hajózási lehetőségek. Ma már lehetőség van vízi határátkelésre is.

Fertő-tó

A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségû vadvizeként tartják számon. A számos ritka, csakis itt élő növény és a kétszáznál is több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók.A Fertő az eurázsiai sztyep tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava. A víz sekély, a vízmélység állandóan változik, de átlagosan az egy métert sem éri el. Többször is kiszáradt már a tó, legutóbb 1867-1871 között.

Balf-fürdő: Reuma-gyógyszanatórium. Gyógyvize a római kor óta ismert. Parkjában Szt. József kápolna. A falu főterén evangélikus templom és a kitelepített németek emlékműve. A dombon álló középkori katolikus templom mellett Szerb Antal emlékmű, aki itt halt meg.


Nagycenk

Templom: Széchenyi István felkérésére Ybl Miklós tervezte. Előtte Széchenyi István szobra. A templom melletti temetőben, a Széchenyi mauzóleumban nyugszik Széchenyi István és a család több tagja.

Múzeumvasút: a kastély mellett indul, keskeny nyomközű, gőzvontatású. Mellette régi gőzmozdonyok kiállítása.

Széchenyi Kastély
Barokk kastélya a XVIII. századtól a főúri Széchenyi-család rezidenciája volt, ma múzeum.

Ez volt Széchenyi István, a "legnagyobb magyar" kedvenc tartózkodási helye. A kastélytól vezet az 1752-ben telepített 2,6 km hosszú híres hársfasor Széchenyi Béla és felesége sírjához. A római katolikus templom (középkori elődje helyén) 1864-ben romantikus stílusban épült, Ybl Miklós tervei szerint. A templom melletti temetőben áll a Széchenyi Mauzóleum klasszicista előcsarnokú épülete (1810), kriptájában nyugszik Széchenyi István is


Fertőd

Eszterházy-kastély: Az ország egyik leggazdagabb főúri családja, az Esterházyak 1720-66 között építtették ragyogó kastélyukat, a "magyar Versailles"-t. A kastély pompás épületegyüttese - a barokk színház kivételével - épségben megmaradt. Az itt mûködő múzeum kiállításainak nagy része az épület fénykorát, Esterházy Fényes Miklós (1762-1790) idejét idézi. 1766-tól 1790-ig itt élt és alkotott Joseph Haydn a XVIII. század zenéjének nagy formateremtő géniusza.

Ünnepségek, bálok, fogadások, hangversenyek helyszíne volt. Jelenleg folyik a teljes felújítása. Tavasztól őszig hangversenyek a kastélyban.

Muzsika-ház: jelenleg zeneiskola. Haydn-emlékkiállítás.


FERTŐSZÉPLAK

Falumúzeum: öt parasztházból álló együttes a 19. század közepéről. Kiállítás, lakásberendezések


Barokk plébániatemplom és kálvária


KŐSZEG

Magyarország egyik legkisebb városa. XIII. században épített vár nevét Jurisics Miklós várkapitányról kapta, aki a lakosság segítségével 1532-ben sikerrel tartóztatta fel a Bécs ellen vonuló török seregeket. Céhes ipara, kereskedelme, szőlő- és bortermelése, iskolái nagy múltra tekintenek vissza. A mai napig is több helyen látható városfalon belüli középkori városmagot elkerülték a történelem viharai, így a Jurisics téren és a környező utcákban található házak megőrizték eredeti formájukat.


BÜKI GYÓGYFÜRDŐ

Bükfürdő 45 km Soprontól. Az ország 2. legnagyobb gyógyfürdője, 26 medencével ( gyógy-, termál - és ivóvizes ) várja a fürdőzni vágyókat. Termálkútjai kitűnő gyógyhatású alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvizet adnak, melynek hőmérséklete 55 °C-os, ezenkívül jelentős a fluorid, jodid és vastartalma. Fürdőkúra formájában reumás és ortopédiai betegségek, inhaláció formájában légúti hurutok gyógyítására alkalmazzák.


Sárvár

Nádasdy-vár: a Kanizsai, majd a Nádasdy családé. A 20. század első felében a bajor királyi Wittelsbach család a tulajdonos. Ma kulturális központ és múzeum.

Botanikus kert: a vár szomszédságában az Erdészeti Tudományos Intézet parkja.

Sárvár Gyógy- és Wellnesfürdő: Kristálytiszta víz, nagy, gyógy- és wellness szolgáltatások széles skálája várja a vendégeket a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben. Az egyedülálló kínálatnak, valamint a szolgáltatás kiemelkedően magas színvonalának elismeréseként a fürdő 2004-ben Wellness Center kategóriában, 2005-ben pedig Wellness Medicina kategóriában nyerte el a Magyar Wellness Társaság Nívódíját.

A kiváló minőségű gyógyvízzel telt medencék mellett élménymedence és bébi pancsoló is gondoskodik a szórakozásról a család minden tagja számára.


Szombathely

Szombathely elődje - a római birodalom tartományi székhelye -, Savaria emlékeit is őrzi a város, de a barokk korból szintén számtalan műemlék látható itt. A város lakói méltó módon ápolják a római kori emlékeket, és arról is rendszeresen megemlékeznek, hogy a hagyomány szerint itt született a későbbi tours-i püspök, Szent Márton. Úgy tartják, Márton szülőházának alapjaira épült a mai Szent Márton-templom.

Szombathely 1777 óta püspöki székhely, és ehhez illően nagyon sok keresztény mûemlék van a városban. A püspöki palota épületében kapott helyet az egyháztörténeti múzeum és kincsestár. A székesegyházban több Maulbertsch-festmény látható.


Pannonhalma

Az ezeréves Pannonhalmi bencés Főapátság - alapítva 996-ban, Géza fejedelem által - 1996 óta a Világörökség része. A késő román, illetve kora gótikus stílusú középkori maradványok az évszázadok során barokk és klasszicista épületrészekkel egészültek ki. Főbb látnivalók: bazilika és az altemplom, a kerengő, a több mint százezer kötetes könyvtár, a levéltárban a Tihanyi Apátság alapítólevele, a legrégibb magyar nyelvemlék 1055-ből, az apátsági pincészet.

A főapátság környezete, így a Boldogasszony-kápolna, a Millenniumi emlékmű, az arborétum, a parkerdő és a kilátó vezetés nélkül látogatható.


Győr

Egyházmegyei Múzeum

Karmelita templom: barokk

Xantus János városi múzeum a Széchenyi téren, ugyanitt patikamúzeum.

Bencés, korábban jezsuita templom: a Széchenyi téren. Benne Paul Troger neves osztrák barokk festő freskói.

Frigyláda emlékmû: a Káptalandomb lábánál. VI. Károly császár ajándéka.

Vár kazamatáiban: múzeum és kőtár

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül elnyerte a műemlékvédelem Európa-díját. A műemlékek közül kiemelkedik a Püspökvár, mely a XIII. századi eredetű, a XIV-XV. században kiépített együttese a város legrégibb épülete. Szűz Mária tiszteletére szentelt püspöki székesegyház XII. századi eredetű, de a román templomot gótikus, majd barokk stílusban is átalakították.
Kápolnájában őrzik a magyar ötvösművészet egyik legértékesebb darabját, a Szent László-hermát, mely I. László király szenté avatásának alkalmából készült. Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült. A Győrben látható ereklyetartó másolat 1405-1425 között készült.


SÜMEG

Vár: középkori, részben rekonstruálva. A várban és a vár alatt lovagi játékok, lovagi lakomák.

Plébániatemplom: Manlbertsch neves osztrák barokk festő freskói, a mûvész főmûve.


KESZTHELY

Festetics kastély: 18-19. századi. Benne kastélymúzeum és trófeagyûjtemény. Festetics Győrgy gróf alapította Keszthelyen Európa első agrár felsőoktatási intézményét, a Georgikont

Georgikon falumúzeum: régi agráreszközök bemutatása

Balaton-múzeum: helytörténeti és Balatonnal kapcsolatos kiállítások

Babamúzeum


ZIRC

Cisztercita Apátság: 1182-ben alapította III.Béla. A középkori templomot és kolostort a törökök elpusztították. A mai épületek a 18. században építették. A rendházban könyvtár és múzeum, körülötte botanikus kert. A templom freskóit a közelmúltban restaurálták eredeti formájukban, korábban át voltak festve.


HEREND

A település a világhírű herendi porcelán őshazája. A Herendi Porcelánmanufaktúra elődjét Stingl Vince alapította 1826-ban. Farkasházy-Fischer Mór 1839-ben megvette a manufaktúrát és az ő nevéhez fűződik a gyár - és a porcelángyártás - felvirágzása. A Porcelanium látogató központban filmvetítés és technológiai bemutató segítségével ismerheti meg a látogató a porcelánkészítés titkait, a Manufaktúra 175 éves történelmét pedig a felújított Múzeum hivatott bemutatni


Veszprém

Érseki székesegyház: eredetileg középkori román stílusú. A törökök elpusztították, mai formájában 19.századi, kevés eredeti részlettel. Benne Szt. István feleségének, Boldog Gizellának ereklyéje.

Gizella kápolna: középkori, eredeti freskókkal

Ferences és Piarista templomok a várban

A kilátóteraszon Szt. István és Boldog Gizella szobrai

A hét dombra épült Veszprémet a királynék városaként is emlegetik: történelmi, építészeti emlékei a honfoglalás koráig nyúlnak vissza. Első királyunk, Szent István felesége, Gizella révén vált a királynék városává és az 1001-ben itt alapított püspökség okán a katolikus egyház egyik meghatározó központjává. A csodálatos barokk épületegyüttesben, a várban található Szent Mihály-bazilikát Magyarország első és legrégibb székesegyházaként említik a korabeli oklevelek. A katolikus egyház a mai napig meghatározó Veszprém életében, hiszen a város 1993 óta érseki.


Északi Balaton-part

Balatonfüred: gyógy- és fürdőhely. Kerek templom a 19. század első feléből. Jókai Mór és Blaha Lujza Háza. Hagyományos Anna-bál július végén. Hajózási, vitorlázási lehetőség.

Tihany: 1055-ben alapított Bencés Apátság. Altemplomában van eltemetve az alapító I. András király. Templomában orgona hangversenyek. A Tihanyi-félsziget természetvédelem alatt áll. Levendulatermesztés, levendulatermékek árusítása. Népi építészeti emlékek.

Badacsony: természetvédelem alatt álló hegy, vulkanikus eredetű bazalt „orgonasípok". Borvidék, fő fajták a szürkebarát és kéknyelű.


Ausztria

Kismarton - Eisenstadt: Burgenland központja, a Leitha hegység lábánál található 13.000 lakosú Eisenstadt Ausztria legkisebb tartományi fővárosa, ennek ellenére az Esterházy fejedelmek rezidenciájaként is szolgáló város számos látványosságot kínál a turistáknak.

Haydn lakóházában emlékmúzeum. Püspöki Szt. Márton székesegyház, középkori modern átalakítással. Hegyi templom: Haydn sírja és kálvária a 18. század elejéről.


Szlovákia - Pozsony

Egykori magyar koronázó főváros és országgyűlések helyszíne. A koronázások a Szt. Márton dombon voltak. A belváros nevezetességei: az egykori országgyûlés épülete, ma egyetemi könyvtár, a Mátyás király által épített egyetem épülete, a „zöld ház" a Főtér sarkán, a Felsőház üléseinek helyszíne, a régi városháza, ma múzeum, a prímási palota, ma képtár és a híres falikárpitok kiállítóhelye. Számos magyar főúri palota. Mihály kapu, egykori városkapu. A pozsonyi vár ma a szlovák kormány használatában.

Vöröskő vára: ma múzeum
Dévényi várrom


CSEHORSZÁG - CESKY KRUMLOV

Szép régi óvárosi részek és egy hatalmas vár, gyönyörű parkkal.