Kerékpárral a Fertő tó körül


A Fertő tó körüli kerékpárút vadregényes tájakon át vezet a nádrengeteg mentén,
csodás kilátást kínálva a tóra, idilli szőlőskertek, nedves rétek és sós tavak sokasága között.

135 kilométert kell tekerni, hogy egyszer megkerülhessük a tavat.


Az utat akár le is rövidíthetjük és Illmitzből átkelhetünk a tavon hajóval Mörbisch am See-be, így az útvonal igazán családbarát.

A körút mentén található 11 modern kerékpáros pihenőhelyen a különleges dizájn magas funkcionalitással párosul. A náddal vagy ponyvával fedett pihenőhelyek harmonikusan illeszkednek a környezetbe, és árnyékos pihenőhelyet, valamint eső elleni védelmet kínálnak.

A Fertő tavat körbekarikázva 133 kilométert tekerünk le, ebből 38 kilométert a Magyarország területén. Alternatívaként az Illmitz és Mörbisch am See közötti kerékpárkomp kínálkozik, ezt igénybe véve a kerékpárút lerövidül (kb. 78 km). Körútjaink kiindulópontjául akármelyik B10-es melletti turisztikai helyszínt kiválaszthatjuk.

Kerékpárkölcsönzési lehetőség a a tó osztrák oldalán: Nextbike (www.nextbike.at.) A Nextbike állomások a kerékpárút 34 pontján találhatók. A kölcsönzés önkiszolgáló módon történik, a fizetés mobil telefonnal. Kölcsönzési állomás Fertőrákoson a kikötőben (Drescher Line).

A Neusiedler See -kerékpárút mellett a Jubileumi kerékpárút (R1), a Kirschblüten-kerékpárút (B12, 43 km), a Lacke kerékpárút (B20, 48 km), a Hanság-kerékpárút (B22, 53 km), a Kultúra-kerékpárút (B23, 26 km) a Lange Lacke kerékpárút (B27, 14 km), a Kogl-összekötő kerékpárutak (B13, 21 km és B31, 16 km), a Donau összekötő-kerékpárút (B21, 31 km) valamint a B24-es (16 km ) és a B26-os (48 km) összekötő-kerékpárutak várják a biciklizőket.

Kiemelt magyarországi pihenőhelyek

Fertőszéplak–Hegykő


Fertőszéplakon részben útburkolati jellel elválasztott gyalog- és kerékpárúton, részben pedig alacsony forgalmú, kerékpárosok számára kitáblázott országúton haladhatunk Hegykő felé. A falut elhagyva ismét kerékpárútra kerülünk. Fertőszéplakon található a Vasúti Lámpamúzeum.


Hidegség–Fertőboz


Hidegségen gyalog- és kerékpárúton haladhatunk, a kerékpárosok számára kijelölt rész elkülönített színű térkő burkolatú. A falu központjában lehetőség nyílik balra kanyarodni Nagycenk felé, amit alacsony forgalmú úttesten érhetünk el. Ez a leágazó Nagycenken a 84-es főút mellett kiépített rövid kerékpárúthoz csatlakozik, melyen megközelíthetjük a nagycenki kastélyt, a világörökség részét képező hársfasort, illetve a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút Kastély megállóját. Ha nem térünk le balra az elágazónál, akkor Hidegségről kiérve kerékpárúton haladhatunk Fertőboz felé.

Fertőboz–Balf


Fertőbozon aszfalt burkolatú vonallal és egyéb módon nem elválasztott gyalog- és kerékpárút biztosítja az áthaladást. Amint beérünk a faluba rögtön lehetőségünk van balra kanyarodni Nagycenk felé, amit – részben erős emelkedőn haladva – alacsony forgalmú országúton érhetünk el. A leágazó érinti a múzeumvasút „Fertőboz” megállóját, majd a nagycenki Kastély megállóba torkollik. Fertőbozon található a Gloriette-kilátó, ahonnan kilátás nyílik a Fertőre.

Fertőboz és Balf között kerékpárúton haladhatunk, mely aszfalt burkolatú. A kerékpárút röviddel Balf előtt véget ér, ám egy alacsony forgalmú országúthoz csatlakozik.
 

Balf–Fertőrákos


A falu központjában balra kanyarodva lehetőség nyílik a 2009-ben kialakított Kópháza–Harka–Sopronnyék/Sopronkeresztúr kerékpáros útvonalra való csatlakozásra. Egyenesen haladva a kénes vizéről híres balfi gyógyfürdőhöz érünk, még tovább haladva pedig Sopronba. Jobbra kanyarodva kerülünk a Fertőrákos felé vezető országútra. Balf határában pihenőhely fogad minket, ahol forrásvízzel enyhíthetjük szomjunkat. Fertőrákos felé haladva még egy ízben találunk kerékpáros pihenőhelyet. A Fehér utcára balra bekanyarodva meredek emelkedő után szőlőspincék között haladva szintén megközelíthetjük Sopront.