Miért kékfrankos a híres soproni bor neve? (És hol a legjobb megkóstolni?)

Miért kékfrankos a híres soproni bor neve?
(És hol a legjobb megkóstolni?)

Szerző: Kádár Tímea

https://utazzmaskepp.cafeblog.hu/

“A soproni kékfrankos általában fanyarabb, markánsabb mint más kékfrankos borok.” – mondja a kóstolót vezető borszakértő. Mi ebből annyit érzékelünk, hogy jól passzol a vacsorához is, de önmagában borozgatáshoz is, máshol meg nem is iszunk kékfrankost.

A története is érdekes (a legenda szerint): 1809-ben a helyieknek el kellett szállásolniuk Napóleon katonáit, és ételt, italt adni nekik. 4 deci bort utaltak ki minden katonának, akiknek ez, – érthető módon – nagyon kevés volt. Ezért többet akartak venni, de a soproni borosgazdák (poncihterek) az akkor forgalomban lévő bankók közül csak az értékesebb, kék színű pénzt fogadták el érte.

Borszakértőnk azt is elárulja, hogy a történet nem feltétlenül igaz: Napóelon idejében még nem volt elterjedt a papírpénz, ahogy a kék szőlő sem. De a lényeg nem is ez, hanem, hogy végre megkóstolhassuk.

A sok borospince közül mi erre a 300 éves Vinosseum borházat választottuk, mert egy hotel részeként sokkal kényelmesebb, hogy a kóstolás után csak fel kell sétálni a szobába. (Egyébként nem kell szállóvendégnek lenni ahhoz, hogy elmenjetek egy kóstolóra.)

5 fajta soproni bort mutatnak be nagyon profin, de közben élvezetesen, a borok mellé almát, sajtot, kiflit és pogácsát adnak. Majd egy olyan különleges menüsort kínálnak, amiben a soproni gazdák jellegzetes ételeit szolgálják fel eredeti receptek alapján. Hihetetlen élmény felfedezni egy régiót nemcsak annak látványosságain, hanem ételein, italain keresztül is!

A borospincét ki is lehet bérelni (például céges csapatépítőhöz, legény- vagy lánybúcsúhoz, vagy egy családi születésnaphoz, házassági évfordulóhoz, karácsonyi vacsorához). A borpince mellett van még két hangulatos terem, a Poncihter és a Borlovag.